Muay Thai Antrenman Çalışmaları
Muay Thai Antrenman Çalışmaları
Birçok spor dalı gibi, Muay Thai’de de maça başlamadan önce, Muay Thai antrenman çalışmaları dediğimiz bazı seremoni hareketleri vardır. Diğer Uzak Doğu sporlarında olduğu gibi, Tayland Boksundaki bu hareketlerin “dinsel” olduğunu söyleyenler bulunsa da aslında Tayland Boksunun herhangi bir din, mezhep, tarikat, tapınak, felsefe, vb ile bağlantısı yoktur. Çünkü temelinde Muay Thai, göç sırasında kendini korumak zorunda kalan bir halkın oluşturduğu dövüş stilidir.
Günümüzde maça başlanmadan önce yapılan seremoni nitelikli danslar, Tayland Boksunun kralların da yaptığı ve kralların huzurunda yapılan bir spor olmasından dolayı; gladyatörlerin kralı selamlaması tarzında bir danstır. Bugün hâlâ uygulanıyor olması ise bu dansların maç öncesi ısınmayı da sağlıyor olmasındandır. Isınma amacını yerine getirmesinden dolayı, bu hareketler bazı antrenman çalışmalarında da uygulanır.
Muay Thai’de dizler, dirsekler, eller ve ayaklar temel silahlardır. Her insanda ikişer tane olan bu silahlardan dolayı, Muay Thai için “Sekiz Organ Dövüşü” diye söz edilir. Hatta geleneksel stilde ve bando stilinde yer alan kafa vuruşunu da eklenerek “Dokuz Organ Sporu” da denilmektedir. Muay Thai antrenman çalışmalarında tüm bu organların güçlendirilmesi, direncinin arttırılması ve hareketlerinin öğrenilmesi için yapılan çalışmalar önemli yer tutar.
Bütün savunma ve dövüş sporları gibi, Muay Thai’de de performansın ve kondisyonun yeri önemlidir. Bu spor dalında maçı kazanmak belirli tekniklere bağlı olsa da bunlar belirli bir güç gerektiren tekniklerdir. Bu nedenle Muay Thai antrenmanlarında kondisyon çalışmaları önemli bir yer tutar. Dövüşçünün belirli bir form tutması ve güç kazanması için çalışılır.
Ayrıca birçok sporun antrenman çalışmalarında uygulanan karın kasları egzersizleri, ağırlık çalışmaları, vücut direncini arttıran çalışmalar gibi güçlendirici antrenmanlar yanında; sağlık topu, gölge boksu, ip atlama, zıplama, koşma gibi çeviklik arttırıcı çalışmalar (cross training) da yapılır.
Muay Thai’de hareketler diğer bazı Uzak Doğu sporlarında olduğu kadar hızlı değilse de güç gerektiren hareketlerdir. Gücün, merkezkaç kuvvetinin ve vücut ağırlığının birlikte kullanıldığı vuruşlar, Taylan boksunda önemli yer tutar. Bunlar özellikle bütün vücudun dönmesiyle yapılan vuruşlardır. Muay Thai’nin 8 Temel Saldırı Tekniği yazımızda bu konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Muay Thai antrenman metodolojisinde, bu çalışmaların sırasını antrenman hocası belirler ama yapılacak çalışmalar büyük oranda değişmez. Kondisyon arttırma amaçlı Cross-Training çalışmalarından sonra; genel olarak, temel teknikler, torba, pao (pad) denilen darbe yastığı ve gölge boksu çalışmaları öne çıkar. Daha sonrasında ise Djab-Ko denilen belden yukarısıyla yapılan güreş çalışmaları ve ikili müsabaka tarzı çalışmaların yer aldığı Sparring aşamasında, önceki bütün çalışmalarda kazanılan bilgi ve yeteneklerin birleştirilerek kullanılmasına çalışılır. Böylece Muay Thai eğitimi bu tekrarlarla ilerler.
Murat Çetinkaya
Muay Thai Kickboxing Antrenörü