Muay Thai Boxing Savunma Teknikleri -1

Muay Thai Boxing Savunma Teknikleri -1

Muay Thai Boxing Savunma Teknikleri -1

Muay Thai yumruk, tekme, diz ve dirsek vuruşları ile yapılır. Saldırıya yönelik ve nakavtla sonuçlandırmak üzerine kurgulanmış bir dövüş sporudur. Güç ön plandadır.

Yumruk vuruşları; Düz Boks sporundaki gibi yapılır. Ek olarak dönerek elin dışı ile kolu savurarak yumruk vuruşu da yapılır.

Tekme vuruşları; Do sporlarındaki gibi vuruş gücünden ziyade kalça dönüşleri ile vücut gücü destekli yapılır. Bu sebeple savunmalarda da güçlü bir duruş ve direnç göstermek gerekir.

Diz vuruşları; Kafa, vücut ve bacaklara yapılır.

Dirsek vuruşları; Suratta alın kısmına, kaş üstüne ve elmacık kemiğine yapılır. Önden vuruş (direkt olarak yüze ve çeneye), Dairesel vuruş (kaş üstüne ve elmacık kemiğine), Yukarıdan aşağıya vuruş (kafa ve alın kısmına) yapılır.

Muay Thai Yumruk Savunması

Yumruk saldırı çeşitleri direkt, kroşe (çene bölgesine yandan dairesel olarak atılan yumruk) ve aparkat (çene altına yada kaburgalara atılan yumruk) olarak yapılır. Ayrıca dönerek elin dışı ile kolu savurarak yumruk vuruşu da yapılır. Hedef bölgeleri kafanın yan tarafları, çene, burun, diyafram ve kaburga üstüne yapıldığından, korunmayı da guard (saldırılan bölgeyi kapatma) ile yapmalıyız. Ya da kafaya atılan yumruklardan eskivle (yumruktan kaçma)  saldırıyı savuşturmalıyız.

Direkt yumruğa karşı suratı kapatarak koruma:

Direkt yumruktan eskiv (vücudu sağa-sola yatırarak kafayı koruma) ile kaçış

Kaburga bölgesine atılan yumruktan korunma:

Kroşeye (çene bölgesine yandan dairesel olarak atılan yumruk) karşı guard ile koruma yapabiliriz  ya da eskiv (bacakları kırıp vücudu aşağı eğerek yumruğu savuşturma) yaparak kaçabiliriz.

Diyafram bölgesine atılan yumruktan korunma.  Aparkat (çene altına atılan yumruk) saldırısından da aynı şekilde korunuruz.

Muay Thai Tekme Savunması

Low Kick: Rakibin bacaklarına kaval kemiği ile dairesel olarak yapılan vuruştur. Hedef yeri baldırın iç ya da dış bölgesidir.

Saldırıya karşılık diz bloğuyla (bacağı kırarak yukarı kaldırıp sert kısmı olan kaval kemiği ile) darbeyi karşılarız. Ya da saldırı yapılan bacağı geri çekerek tekmeyi boşa çıkarıp saldırıyı savuştururuz.  Ayrıca saldırı mahiyetli savunma çeşitlerinden biri; atılan low kick’i tutarak/diz bloğu yaparak rakibe yumruk, lowkick ya da çelme ile karşılık verebiliriz. Diğeri ise; saldırı yapılan bacağımızla ya da diğer bacağımızla push kick ile karşılık verebiliriz.

Middle Kick: Rakibin bel üstüne, kaburga bölgesi hedef alınarak kaval kemiği ile dairesel olarak yapılan vuruştur.

Savunma olarak; Low Kick’teki gibi bel üstüne kadar diz bloğu alırız destek olarak da kaburgalarımızı koruyacak şekilde kolumuzu kullanırız. Bir başka savunma çeşidi; atılan tekmeyi aynı tarafın avuç içi ile durdururuz. Yani rakip sol ile vuruş yapıyorsa sol avuç içimizle direnç göstererek tekmeyi keseriz. Bu esnada diğer kol ile kaburgamızı korumamız gerekir. Diğer bir savunma ise; atılan tekmenin geliş yönüne doğru darbeyi suspanse edip vücudumuzu çekerken bir önceki gibi avuç içimizle tekmeyi durdurup diğer elimizle tekmeyi tutarak bertaraf ederiz. Saldırı mahiyetli savunma çeşitlerinden biri; saldırı esnasında push kick ile karşılık verebiliriz. Diğeri ise; atılan tekmenin tutuşu ile çelmeyle karşılık vererek yada yumruk, dirsek ve diz vuruşu ile karşılık verebiliriz.

High Kick: Rakibin kafası hedef alınarak kaval kemiği ve ayak bileği arası bölge ile dairesel olarak yapılan vuruştur.

Middle Kick’teki diz bloğu yada tekmenin tutuşu harici tüm savunmalar yapılabilir. Ek olarak eskiv ile tekmeden kaçış olabilir. Saldırı mahiyetli savunma çeşitlerinden biri; saldırı  esnasında push kick ile karşılık verebiliriz. Diğeri ise; atılan tekmenin tutuşu yapılmadan çelmeyle karşılık vererek ya da yumruk, lowkick middle kick vuruşu ile karşılık verebiliriz.

Push Kick: Rakibin vücuduna ve suratına ayak tabanı ile itiş gücüyle yapılan vuruştur. Bu tekme genellikle rakibi püskürtmek için yapılır. Yani diğer saldırı tekniklerinden korunmak için kullanılır. Savunması ise; Push Kick, avuç içi vuruşu ile sağa ya da sola doğru savuşturulabilir. Ya da Push Kick’i iki elimizin avuç içi ile yakalayıp tekmeyi değişik yönlere sürükleyerek savuşturabiliriz.  Diğeri; kafaya atılan Push Kick’i ise avuç içi ile çelebiliriz ya da guard ile suratımızı koruruz. 

Saldırı mahiyetli savunma çeşitleri; savunma teknikleri akabinde tekme ya da yumruk ile karşılık verebiliriz.

Diz ve dirsek savunma tekniklerini bir sonraki yazımızda paylaşacağız.

 

Murat Çetinkaya

Muay Thai Kickboxing Antrenörü

Muay Thai’nin 8 Temel Saldırı TekniğiGençlerde Spor Bilinci